Alex
Sheerazi
“ Van Kalashnikov, de soldatenvakbond, jeugdige criminelen, via Betuweroute en Noord/Zuidlijn tot communicatieman van het jaar”

Nu: manager communicatie Dienst Metro, gemeente Amsterdam


In de week waarin ik mijn eerste werkdag had bij de Noord/Zuidlijn presenteerde oud minister Veerman zijn eindadvies over het het al dan niet afbouwen van dat Amsterdamse metroproject. Een project dat in een diepe crisis verkeerde en alle vertrouwen van de stad en stakeholders kwijt was. Drie jaar later is het beeld ingrijpend veranderd. Het project staat weer op de rails, het vertrouwen van de stad is terug en de communicatieaanpak wordt gezien als vernieuwend en inspirerend. Ik ben op dit moment nog steeds vrijwel fulltime aan de slag als communicatiemanager van de Dienst Metro van de gemeente Amsterdam. De Noord/Zuidlijn en nu ook de renovatie van de Oostlijn maken daarvan deel uit.

Voorheen

In de 15 jaar die ik inmiddels in het communicatievak doorbreng, heb ik hoofdzakelijk gewerkt voor drie grote, complexe infrastructuurprojecten: de aanleg van de busbaan door het centrum van Utrecht, de Betuweroute en de Noord/Zuidlijn. De aanpak en de resultaten bij de Noord/Zuidlijn hebben mij in 2010 de, door vakgenoten toebedeelde, titel Communicatieman van het jaar opgeleverd. Dit niet in de laatste plaats door de hartverwarmende aanbeveling van mijn collega’s. En dat was na mijn judokampioenschap van Hoogeveen (inclusief Hollandscheveld!) in 1976 de tweede grote prijs die ik in de wacht wist te slepen.

Best wel lang geleden


Ik ben in 1992 afgestudeerd als cultureel antropoloog aan de Universiteit Utrecht. Een studie die mij heeft leren observeren, luisteren en analyseren. Ik kon me bovendien uitleven in mijn fascinatie voor kleine religieuze bewegingen en sekten en deed onderzoek bij de ‘profeet uit Velddriel’ en bij volgelingen van Lou de Palingboer. Mijn afstudeeronderzoek deed ik bij een van de tradtionele stammen in Pakistaans Baluchistan, waar een kameel en een Kalasnikov tot de standaarduitrusting van iedere echte man behoorde (en dus ook van de onderzoeker, zoals de foto hiernaast laat zien). Het resulteerde in de scriptie ‘Politiek, macht en machinegeweren’. In mijn daaropvolgende militaire diensttijd deed ik, als gekozen bestuurder/woordvoerder van de soldatenvakbond VVDM, met wisselend succes mijn eerste stappen op het communicatievlak. Direct daarna kreeg ik een baan als onderzoeker van allochtone jeugdcriminaliteit. Dit in opdracht van Binnenlandse Zaken en uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Willem Pompe Insituut voor Strafrechtwetenschappen (Universiteit Utrecht). Drie jaar en een boek later ging ik aan de slag als communicatieadviseur bij het Amersfoortse Werkgroep ‘2duizend.

Mobiel: +31(0)6 20 95 76 36